Veelgestelde vragen

Algemeen

Ja, wij zijn een door het RIVM gevalideerd laboratorium voor COVID-19 diagnostiek. Dit betekent dat door het RIVM gecontroleerd zijn en we voldoen aan de gestelde criteria. Hier vind je ons certificaat voor bevoegdheid. Verder staan we ook vermeld in de richtlijn van het RIVM.

Wij vinden het belangrijk dat onze testen niet alleen toegankelijk, maar ook zo betrouwbaar mogelijk zijn. Daarom bieden wij alleen goedgekeurde laboratoriumtesten aan die door deskundig personeel worden uitgevoerd. Ons laboratorium is ISO gecertificeerd. Dit betekent dat wij regelmatig gecontroleerd worden op kwaliteit en professionaliteit en deze controles altijd goed doorstaan.

PCR-techniek (gouden-standaard)
Dit is dezelfde techniek die ook het RIVM en GGD gebruiken. Ons laboratorium is ook een door het RIVM gevalideerd laboratorium zijn voor SARS-CoV-2 diagnostiek. De specificiteit van de PCR test is 99,8% en de sensitiviteit is 99,9%.

Als de uitslag positief is word je binnen 24 uur gebeld. Dit doen wij met een anoniem nummer.

Voor de PCR test hebben je persoonlijke gegevens nodig zoals je voor-en achternaam, e-mailadres, geboortedatum en telefoonnummer. Deze gebruiken we voor het maken en kunnen versturen van het PCR certificaat. Als je positief wordt getest willen we je ook kunnen bellen. Wij handelen conform de AVG en uitslagen worden via e-mail verstuurd. Indien positief geven wij de positieve testuitslag door aan de GGD en het RIVM. Dit zijn wij verplicht in het kader van de wettelijke meldingsplicht van COVID-19. Voor meer informatie over gegevensverwerking verwijzen wij naar onze privacyverklaring.

Bij de Covid Test Centrum Nederland is de test volledig anoniem. Wij weten niet wie we testen. Jij bent de enige met die QR-code.

Indien een reiziger of medewerker positief wordt getest op COVID-19 dan zijn wij wettelijk verplicht dit te melden bij de regionale GGD en geanonimiseerd in weekstaten bij het RIVM.

Gegevens voor testen in de kliniek
Alle persoonsgegevens die worden opgeslagen om de test te kunnen analyseren en de test te kunnen uitvoeren worden conform AVG na twee weken verwijderd.

Uitslagen komen uiterlijk de volgende dag. Heeft u dan de uitslag nog niet ontvangen en zit het niet in uw ongewenste mailbox dan kunt u ons mailen naar info@covidtestcentrumnederland.nl.

Onze helpdesk is via de mail tot 23.59 uur voor u beschikbaar.

Het gebruik van verschillende middelen kan zorgen voor een onduidelijke of onbetrouwbare uitslag. Wij adviseren u daarom één à twee uur van te voren niet te roken, eten of drinken. Ook het nuttigen van alcohol of het gebruik van mondwater kan de uitslag nadelig beïnvloeden.

Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt de ziekte COVID-19. De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden.

De meeste mensen ervaren een grieperig gevoel en hebben klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, moeheid, koorts en/of benauwdheid. SARS-CoV-2 wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. Ook komt vermindering van reuk en smaak vaak voor. Meer informatie kun je vinden op de site van het RIVM.

PCR test (incl. reiscertificaat)

U krijgt bij Covid Test Centrum Nederland de uitslag van de PCR test de volgende dag in uw mailbox zitten. Is dit niet het geval? Check dan uw spamfolder en neem anders contact op met ons via het emailadres info@ccovidtestcentrumnederland.nl

Ja.

Covid Test Centrum Nederland biedt een COVID-19 PCR certificaat voor reizigers. Dit is een persoonlijk certificaat en we vermelden de gegevens op het PCR certificaat die je ons bij je boeking hebt doorgeven alsmede de testmethode. Controleer deze dus goed alvorens je boekt. Dit geldt ook voor de precieze eis qua PCR testmethode. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste methode.

We adviseren het document altijd te printen en mee te nemen op reis. Meer informatie kun je terugvinden op onze reisadvies pagina. 

Ja.

Covid Test Centrum Nederland biedt een COVID-19 PCR certificaat voor reizigers. Dit is een persoonlijk certificaat en we vermelden de gegevens op het PCR certificaat die je ons bij je boeking hebt doorgeven alsmede de testmethode. Controleer deze dus goed alvorens je boekt. Dit geldt ook voor de precieze eis qua PCR testmethode. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste methode.

Dat kan via ons reserveringssysteem. Maak een afspraak bij een testlocatie naar keuze. 

Ja, dat kan tot maximaal 48 uur voor uw testafspraak. Dit kunt u zelf doen. Meer informatie over annuleren kunt u vinden in onze algemene voorwaarden.

Als u een reiscertificaat wenst te ontvangen, dan vult u uw paspoortnummer in bij het boeken. Dan wordt u ook verzocht uw identificatiebewijs mee te nemen naar uw afspraak. Wij gebruiken uw paspoort/ID-nummer op de certificaten en deze reisdocumenten moeten we verifieren. Vergeet deze dus niet mee te nemen.

Een rijbewijs is dus niet voldoende.

Je ontvangt de uitslag via e-mail op het e-mailadres dat is doorgegeven bij de boeking. Kijkt u ook in uw spamfolder als u de uitslag niet heeft ontvangen.

Covid Test Centrum Nederland belt alleen als de uitslag positief is en doet dit met een anoniem nummer. 

Landen hanteren verschillende eisen met betrekking tot de geldigheid van een PCR test.

Controleer te allen tijde de specifieke eis voor je bestemming. Zo voorkom je dat je met een verlopen verklaring aankomt. Je bent zelf verantwoordelijk om de inreisbeperkingen voor het land van bestemming te controleren met de lokale autoriteiten en de reisorganisatie. Dit geldt ook voor de testmethode die nodig is.

U ontvangt de uitslag in het Engels.

Wij nemen de test af middels een keel- en neusswab. Dit is conform de RIVM richtlijn.

We doen geen gorgel test. Voor sommige reizigers doen we aangepaste testmethodes als het land en de lokale autoriteiten daarom vragen.

Ja. Er zijn echter veel verschillen tussen landen met betrekking tot de leeftijd van PCR testen voor kinderen. We raden je aan om dit goed te controlen.

Onze artsen houden tijdens het testen rekening met je kind. We begrijpen dat het voor je kind spannend is. Bereid je kind er zo goed mogelijk op voor.

Als de uitslag positief is word je binnen 24 uur gebeld. Dit doen wij met een anoniem nummer. 

Antigeen Sneltest

Een antigeen (snel) test is een methode waarbij materiaal getest wordt op de aanwezigheid van viruseiwitten. Voor het verrichten van de test is geen laborotorium nodig en de uitslag is na onze kwaliteitscontrole snel beschikbaar.

 

De antigeen sneltest is voor iedereen met klachten die wil weten of hij/zij op dit moment het coronavirus heeft.

Bij geen klachten en toch twijfel, omdat je bijvoorbeeld in contact bent geweest met een positief getest persoon raden wij je een PCR test aan.

De PCR test is de gouden standaard. De test is heel gevoelig (99,8% specificiteit en 99,9% sensitiviteit) en detecteert zowel hoge als lage concentraties van het virus in uw lichaam. De PCR test kan echter alleen in een laboratorium worden uitgevoerd en geanalyseerd. 

Voor de sneltest is geen laboratorium nodig en de uitslag volgt binnen 2 uur. Studies laten wel zien dat de sneltest lagere concentraties van het virus minder goed oppikt dan de PCR test, dit is de reden waarom het RIVM antigeentesten alleen voor mensen met klachten heeft gevalideerd. 

De sneltest wordt afgenomen via een nasofaryngeale swab. De arts of verpleegkundige zal deze bij u afnemen. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier wordt afgenomen om een betrouwbaar resultaat te kunnen genereren.

Nee. Voor uw en onze veiligheid mag u na de afname direct weer naar huis. De uitslag van de sneltest volgt via  e-mail binnen twee uur. In het geval van een positieve uitslag wordt u ook telefonisch gecontacteerd.

Op verschillende plekken in Nederland kunt u van onze sneltest gebruik maken. Bekijk het overzicht van onze testlocaties hier. Via onze online boekingstool kunt u direct een test plannen.

De uitslag krijgt u zo snel mogelijk. Dit komt door onze interne kwaliteitscontrole en het versturen van de uitslag via de beveiligde omgeving. De uitslag wordt bij ons altijd door een arts gecontroleerd. Door via een beveiligde omgeving te werken, zijn onze diensten volledig in lijn met de AVG wetgeving.

Er worden ter plekke en ook mondeling geen uitslagen gedeeld.

Dit hangt af van het land waar u naartoe reist. Sommige landen staan het toe om met een negatief sneltestbewijs binnen te reizen.

U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste keuze voor een test. Wij raden voor de veiligheid een PCR test.

Zakelijk

Nee. U krijgt van ons na uw bestelling en ondertekening van de overeenkomst een serie boekingscodes toegestuurd. Deze boekingscodes hebben een  unieke cijfer- en lettercombinaties. Een medewerker die bij het inplannen van de afspraak de boekingscode heeft ingevoerd, hoeft in de kliniek niet te betalen.

De kosten van boekingscodes zijn afhankelijk van de gekozen test. Het aankopen van boekingscodes is voordeliger dan het afnemen van losse testen. U kunt hier contact met ons opnemen voor het aanvragen van boekingscodes.

Ja, iedereen kan online een test boeken “via particulier”. Ook kunnen bedrijven hier medewerkers aanmelden voor een PCR test en online afrekenen.

Covid Test Centrum Nederland biedt snelle testprocedures aan voor werkgevers. Het doel van snel testen is om mensen meer zekerheid te geven en corona positieven sneller te isoleren en daardoor bedrijven open te houden. Wij testen zowel mensen met symptomen als asymptomaten. Indien de test negatief is kunnen de mensen weer aan het werk. 
Daarnaast bieden we een back to work protocol aan voor positief geteste mensen. Neemt u HIER contact op voor de mogelijkheden

Bij de Covid Test Centrum Nederland locaties werken we met zorgprofessionals zoals artsen en verpleegkundigen. Daarbij worden we ondersteund door co-assistenten. Alle uitslagen worden geconfirmeerd door een van onze artsen. 

Voor de PCR test nemen wij een keel-en neusswab af. Voor de Sneltest gebruiken wij een nasofaryngeale swab. Dit is conform de richtlijn van het RIVM.

Voor reizigers doen we aangepaste testmethodes als het land en de lokale autoriteiten daarom vragen. We vragen reizigers dat ze zelf goed naar de testmethode voor hun bestemming kijken. Dit kan per land verschillen.

Positieve PCR uitslagen worden door onze arts aan de persoon doorgegeven. Daarna melden we deze conform de wettelijke meldingsplicht op COVID-19 met de lokale GGD en het RIVM. 

De uitslagen die we genereren worden uitsluitend en alleen via beveiligde e-mail /omgeving naar de cliënten gemaild i.v.m. de AVG regels. Mocht u twijfelen over de e-mail of de inhoud van het bericht, neemt u dan telefonisch contact met op ons.

Persoonsgegevens worden binnen 14 dagen verwijderd. Zie meer informatie in onze privacyverklaring onderaan de website.

Ja. Alle coronatesten die wij gebruiken hebben een CE-IVD markering. Daarbij worden de testen afgenomen door zorgprofessionals en is er altijd een arts beschikbaar voor medisch inhoudelijke zaken. Covid Test Centrum Nederland heeft tevens een arts-microbioloog in dienst die geconsulteerd kan worden. Voor onze PCR testen zijn we door het RIVM goedgekeurd en zijn een van de gevalideerde labs. https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/aanvullend 

Als Covid Test Centrum Nederland een medewerker positief test op COVID-19 dan geeft onze arts dit door aan de lokale GGD en geanonimiseerd aan het RIVM.

Het kan ook zijn dat de bedrijfsarts of medische dienst de positieve test doorgeeft. Dit is echter duidelijk in de samenwerkingsovereenkomst vastgelegd.

Is er door contacten van een werknemer kans op besmetting op de werkplek? Dan treedt een protocol van de GGD in werking. Dat protocol bepaalt welke maatregelen worden genomen. In overleg kan Covid Test Centrum Nederland ondersteunen bij eventuele screening van medewerkers die in contact zijn geweest met de besmette persoon. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Als de uitslag positief is wordt uw medewerker ook altijd binnen 24 uur gebeld. Dit doen wij met een anoniem nummer. De uitslag is dan al wel bekendgemaakt via e-mail. 

De werkgever kan een COVID-19 PCR test faciliteren maar er is geen verplichting voor de medewerker. Medewerkers kunnen bij ons zelf een afspraak maken en krijgen ook alleen zelf de uitslag. Indien er op locatie door onze arts wordt getest is dit ook het geval. Als de bedrijfsarts op locatie de test faciliteert verstrekken wij de bedrijfsarts de uitslagen. De bedrijfsarts deelt de uitslag alleen met de werknemer en zal maatregelen nemen ten aanzien van mogelijke positieve gevallen.

In geen van de gevallen hoeft de medewerker de uitslag te delen. Indien iemand een positieve Covid 19 testuitslag heeft zijn wij bij wet verplicht deze te melden bij de regionale GGD voor bron- en contactonderzoek en wekelijks geanonimiseerd bij het RIVM.

Het RIVM heeft instructies gegeven hoe met contacten op het werk en met klanten om te gaan. Er wordt verwacht dat u deze instructies volgt. U kunt medewerkers hierop aanspreken.

U kunt daarnaast gebruik maken van preventieve screening van Covid Test Centrum Nederland of mensen laten testen op antistoffen door middel van serologie. Dit kan mensen en de organisatie rust geven. Neemt u vrijblijvend contact met ons op